VAR трябва да си отиде от футбола, защото води до катастрофа след катастрофа

Откакто системата за асистирано от видео реферство, така наречената VAR, дебютира в Австралия през 2017, все повече и повече първенства я въвеждат. Целта е в най-важните мачове, на най-високо ниво в държавите, да има нещо, което да предотврати инцидентите, които могат да повлияят нечестно на изхода от срещите.

Това е един много сериозен експеримент и противно на очакванията той е неуспешен

Истината е, че резултатите са катастрофални. Имплементацията на VAR е много неконсистентна и открито вредна. Когато се стигне до използването на системата, решенията се взимат прекалено бавно. Отчасти това се дължи на липсата на комуникация с поддръжниците на отборите, които реагират много бурно. Направи си регистрация във Франк, за да видиш истинска форма на забавление без странични наблюдатели.

И въпреки това, би трябвало да очакваме, че решенията ще са честни и изцяло по правилата. Оказва се, че решенията са поне толкова спорни, колкото бяха и вреди да има ВАР. Често решенията си остават грешни, а понякога дори неправилно се преобръщат. Много големи грешки се случват в срещите, които именно технологичното лоби смята и избира за такива, в които не трябва да има проблем и VAR ще се докаже. Дори феновете, които подкрепят идеята, го правят защото те смятат, че в един момент ще е за добро, но са наясно, че този момент е далеч.

Най-големият проблем на VAR е, че е твърде рационален. Това е поредният опит на футбола да се превърне в перфектен и съвършен. Но от това няма нужда. Никой не го иска и то не може да се случи. Както не може да се случи с много други неща.

Критиците на системата не са опоненти на прогреса „за спорта“. Обичаме футбола заради есенцията, която носи, радостта, която дава. Не заради хирургично точни и строги правила. Обичаме го заради вечното леко съмнение, не заради тиранията на стопирания кадър. ВАР е несъвместим с футбола, защото се прилага на субективни игрови моменти, които не винаги носят правилния отговор.

Международните футболни организации обаче са категорични, че футболът вече е прекалено голям бизнес, за да се допусне свобода и непринуденост.

Битката е по-скоро загубена. Където има въведена система за видеоаститенция на реферството, идеята, че ще се използва за поправяне на очевидни и ясни грешки, вече отстъпва. Отстъпва на това, че все по-често, твърде често, се използва за второ мнение. Без да има нужда от това и просто дава вариант за поредната изцепка. Посети Scatter.bg и се сдобий с Франк казино регистрация, защото там няма нужда от второ мнение.

Струва ли си да въведем нещо, което на хартия ще подобри играта, но реално отнема от уникалния характер на Цар Футбол? Много скъп спорт, с огромна и ценна инфраструктура, който предлага култура и житейска стойност, но все пак игра. От време на време трябва да се сещаме колко абсурдно насериозно сме го взели. Той е най-добрата игра в света, но все пак е игра. И точно заради това е красив.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре