5 неща, които вредят при изгаряне от слънце

На всички се е случвало да прекалим със стоенето на слънце от време на време, което обикновено плащаме с изгорена кожа, толкова червена, че може да съперничи на тази на омар в чиния, казва istinskiistorii.com. Но макар да не е тайна, че слънчевите изгаряния не са забавни и носенето на слънцезащитен крем ви предпазва от рак на кожата – това, което трябва да знаете е, че можете да направите себе си по- податливи на изгаряне като допуснете някои изненадващи грешки.

Нещо повече, след като сте изгорели, можете да направите изгарянето от слънцето още по – лошо с някои действия като използване на определени аромати или пиене на определени цитрусови напитки. Независимо дали се опитвате да избегнете лошо изгаряне или вече имате такова, не забравяйте да избегнете тези вредни навици които влошават положението.

  1. Използване на смарт телефони или таблети

Много хора носят телефона си или дори таблет на плажа, за да могат да прочетат някоя книга. Изследване от 2015 г., публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, показа, че отражението на iPad може да увеличи експозицията на ултравиолетова светлина с до 85 процента само за един час, докато обикновен iPhone може да го увеличи с 36 процента.

  1. Използване на определени лекарства

Въпреки че може да искате да вземете противовъзпалителни лекарства, за да успокоите болката на кожата след слънчево изгаряне, те всъщност могат да бъдат причината да изгорите толкова много, според проучване от 2000 г. от университета в Пърдю . Антихистамините, нестероидните противовъзпалителни средства и антибиотиците могат да повишат чувствителността на човека към светлина и да ги направят по-податливи на слънчевите UV лъчи – дори, ако вече имат слънчево изгаряне.

  1. Взимане на горещи душове

Когато слънцето изгори кожата ви, то допълнително я изсушава. И дори ако откриете, че горещата вода я чувствате добре върху изсушената ви кожа, може да нанесете повече вреди, като се къпете в гореща вода..

  1. Употреба на цитрусови плодове

Разбира се, маргаритите край басейна винаги звучат добре, но както се оказва, те може да не са толкова добра идея за кожата ви. Според проучване на медицинския колеж от Baylor от 2007 г., резенът цитрусов плод в повечето от тези летни напитки може да направи кожата ви податлива на изгаряне. Как? Цитрусът може да причини фитодерматит, който предизвиква реакция, подобна на слънчево изгаряне върху кожата. Поличава се подуване, мехури и промяна в цвета.

  1. Използването на определени аромати

„Маслото от бергамот е особено известно с това, че може да предизвика тежка мехурна реакция, когато е върху кожата ви и е изложено на слънце“, обясни Соломон. „Други парфюмни съставки и етерични масла, като розмарин и лавандулово масло, също могат да направят кожата ви по-чувствителна към лъ

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре