Тези 5 упражнения ще ви направят по-умни

Има много начини, по които можете да увеличите активността на мозъка си и да си гарантирате по-услужлива памет. Ето 5  елементарни начина да повишите нивото си на интелигентност, информират от istinskiistorii.com.

 

  1. Подобряване на биоритмите на тялото.

Става дума за човешките циркадни ритми. Това са ритмите, свързани с пробуждането и заспиването на тялото. Ако работите върху коригирането на времето на събуждане и заспиване, тогава можете значително да подобрите когнитивните си  способности.

Сутрин, под въздействието на слънчевата светлина, мозъкът изпраща сигнали, които повишават телесната температура и производството на хормона кортизол. Тялото се събужда със слънцето и почива след залез слънце.

  1. Стимулиране на мозъчната функция.

Консумацията на рибено масло ежедневно помага за предотвратяване на стреса, подобряване на когнитивните способности и поддържане на здравето. А рибеното масло се свързва с образуването на дендрити – неврони, които помагат на дейсността на мозъка. И колкото повече дендрити има човек, толкова по-умен е.

  1. Обучение за ума.

Ако знаете какво означава да работите до изтощение, опитайте се да доведете мозъка си до подобно състояние. Вчерашната ви тренировка беше изтощителна, но не се ли почувствахте по-добре на следващия ден?

Занимавайки се с умствена работа (например, решаване на математически проблеми), за да уморите мозъка си, по този начин го принуждавате да се развива. Ако, докато помагате на децата да решат домашните си задачи по математика, се чувствате уморени, значи сте на прав път!

  1. Опитайте нещо ново.

Ако преди сте се страхували от нещо, а след това просто сте се заели и сте го направили, тогава вълнението, което сте изпитали, може да повлияе на функционирането на мозъка ви. Когато напуснете зоната си на комфорт в търсене на нови усещания, мозъкът „нараства“ в размер, за да побере всичко ново.

Когато видим нещо ново пред себе си, ние се представяме с потенциал за награди. Дава ни мотивация да изследваме средата в търсене на такава награда. Скоро мозъкът осъзнава, че този стимул вече не носи награди и затова бързо губи своя „интерес“. Ето защо само нови обекти могат да стимулират мозъчната дейност и нивата на допамин в кръвта.

Ако се страхувате да опитате нещо, не забравяйте, че така ще станете само по-умни.

  1. Време е за почивка.

Упражненията за медитация и концентрация помагат да се освободи ума от информационния боклук, който постоянно го запушва.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре