Още една неподозирана полза от Омега-3 мастни киселини

Много са ползите от добавянето на Омега-3 мастни в ежедневното ни меню. Омега-3 мастни киселини могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на тревожност при хора, диагностицирани с редица физически и психически проблеми. Това констатира проучване, резултатите от което са публикуван на 14 септември 2018 г. в JAMA Network Open.

Докладът от проучването обобщава резултатите от 19 различни изследвания, обхванали 1200 души. Повечето от проучванията сравняват добавките на омега-3 с плацебо. Взети заедно, проучванията включват хора с редица здравословни проблеми, включително сърдечни пристъпи, разстройство на дефицит на вниманието, злоупотреба с вещества, депресия и болест на Паркинсон, както и някои групи без специфична клинична диагноза.

Изследователите установили, че при хората, които са приемали високи дози омега-3 (до 2 000 mg на ден), е констатирано най-голямо намаление на симптомите на тревожност.

Омега-3 мастните киселини, които обикновено се получават от рибено масло, имат редица биологични ефекти в организма. Мозъчните мембрани съдържат голяма част от тези мазнини, а проучванията при хора показват, че липсата на омега-3 в мозъка може да предизвика различни поведенчески и психични разстройства.

Разбира се, не може да се препоръча използването на високи дози омега-3 добавки за лечение на тревожност категорично без да се направят допълнителни тестове. Тези тестове на добавките трябва да се извършат както самостоятелно, така и в комбинация със стандартни лечения, твърдят авторите на изследването.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре