Недостатъчния сън може да предизвика дехидратация

Непрекъснато се говори, че трябва да спим поне 8 часа, за да може организма ни да отпочине и да сме бодри и заредени с енергия на следващия ден. Това е самата истина. Недостатъчният съм може да нанесе доста неприятности на човек.

Възрастните, които спят само шест часа на нощ, са по-дехидратирани в сравнение с тези, които спят по-дълго

Твърдят последните проучвания, публикувани на 5 ноември 2018 г. от списанието Sleep. Резултатите показват, че някои от симптомите на недостатъчен сън, като умора, неясна мисъл и главоболие сутрин, могат да се дължат на дехидратация.

Изследователите разглеждали риска от дехидратация при приблизително 20 000 възрастни в САЩ и Китай. И в двете държави, хората, които съобщават, че са спали шест или по-малко часа, са имали до 59% по-висок риск от дехидратация в сравнение с тези, които редовно спят седем до осем часа. Изследователите предположили, че откритието може да отразява нощния ритъм на хормон, наречен вазопресин.

По време на сън хипофизната жлеза в мозъка използва вазопресин, за да сигнализира бъбреците да задържат течността в тялото, вместо да го отделят чрез урината.

Обикновено хипофизната жлеза отделя повече вазопресин по-късно в цикъла на съня, така че ако човек се събуди рано, по-малко от хормона достига до бъбреците навреме, за да запази водата. Естествено, най-доброто лекарство е да спим повече. Но ако не можете, не забравяйте да изпивате поне една пълна чаша вода веднага след като се събудите сутринта.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре