Колко мазнини, протеини и въглехидрати трябва да се консумират

Първо се страхувахме да ядем твърде много мазнини. После махалото се измести и ние започнахме да разглеждаме въглехидратите като враг. Но каква е истината?

Сега, едно глобално проучване, публикувано в The Lancet, е предизвикателство за идеята, че яденето на твърде много или твърде малко от хранителните вещества е действителният проблем.

Изследователи от университета Макмастър в Канада последвали повече от 135 000 души в 18 страни – от Южна Америка до Африка до Китай – за около седем години. След анализиране на данните от изследването за тяхното хранене и здраве, изследователите открили, че хората, които ядат повече от 68% от общите си калории от въглехидрати, са с 28% по-голяма вероятност да умрат по време на проследяването, отколкото тези, които приемат по-малък процент от калориите си от въглехидрати.

Докато изследователите не са изследвали специфичните видове въглехидрати, които тези хора са яли, безопасно е да се предположи, че въз основа на минали изследвания, голяма част от тези въглехидрати са изискани, като бял хляб и ориз, казва авторът на проучването Махшид Деххан, Д-р, особено когато се разглеждат страни с по-високи нива на бедност.

Хранителното разграждане на въглехидратите е важно, тъй като предишните проучвания показват, че храни с висок гликемичен индекс – което означава, че те са по-бързи от кръвната Ви захар, подобно на рафинираните въглехидрати – могат да увеличат риска от някои хронични заболявания, като затлъстяване и диабет. Препоръчваме по-голямата част от тях да идват от сложни източници , като пълнозърнести храни и зеленчуци.

Що се отнася до мазнините? Те имат обратен ефект. Когато хората ядат повече мазнини, рискът от смърт по време на този период намалява. Всъщност тези, които приемат около 35% от калориите си от мазнини, са с 23% по-малка вероятност да умрат по време на проследяването, отколкото хората, които са консумирали 11% от калориите си от мазнини.

Тази връзка е вярна при разглеждането на всички видове мазнини, включително наситени, мононенаситени и полиненаситени. Но мазнините не ви правят ли мазнини? Не е задължително. Всъщност храненето с намалени мазнини може да доведе до увеличаване на теглото , показват някои изследвания.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре