Как да победим зимната депресия?

Вероятно сте забелязали, че през зимата по-често се поддавате на тъжни мисли и изпадате в един вид депресивно състояние. Сред научните среди, то е известно с наименованието зимна депресия. Тя е особено силна след преминаването на зимните празници Коледа и Нова година.

Ето кое би ни помогнало да преборите това чувство на безнадеждност.

Стойте повече на слънце

Липсата на слънце през по-голямата част от зимните дни е един от главните фактори за появата на зимната депресия. Намаляването на дневната светлина през зимните месеци играе решаваща роля в зимния блус, тъй като разрушава циркадните ни ритми и намалява производството на серотонин, смятат учените. Излизайте на открито всеки ден, дори и за 15 минути през обедната почивка. Осигурявайте в дома и на работното място повече светлина.

Яжте храна, която ви прави щастливи

Докато въглехидратите могат да увеличат производството на серотонин първоначално, сладките храни и рафинираните въглехидрати могат да ви пристрастят и да бъдат последвани от повишаване на кръвната захар, което да повлияе негативно на настроението.

Осигуряването на достатъчно протеини за организма ще бъде по-полезно. Аминокиселините са градивните елементи на невротрансмитерите в мозъка, което означава, че храни с високо съдържание на аминокиселина триптофан, като пуешко, говеждо месо, банани, боб, извара, ядки и семена са особено важни.

 

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре