Защо високото кръвно е познато със зловещото име „тихият убиец“

Моя приятелка твърди, че може да почувства кога кръвното й се е повишило. Тя казва, че тогава лицето й се изчервява и получава главоболие. Това възможно ли е това според лекарите?

Специалистите са на мнение, че в почти всички случаи хората не могат да почувстват повишаването на кръвното налягане и дори не знаят, че имат такова. Затова често го наричат „тих убиец“.

Обикновено, само когато човек е в разгара на така наречената хипертонична криза – период на изключително високо кръвно налягане с показатели 180/120 или по-високо – ще изпита симптоми, като главоболие. Това се приема за медицинска криза и ако се случи, трябва да се обадите на 112 и да получите спешна помощ.

Въпреки това, дори и в тези случаи, високото кръвно налягане не може да се диагностицира въз основа само на тези симптоми. Единственият начин наистина да установите, че имате повишено кръвно налягане, е да го премерите с апарат.

Ако човек изпитва често главоболие и други симптоми, които приписва на високо кръвно налягане, би било разумно да посети лекар, за да се увери, че проблема не се причинява от друго състояние. Ако човек има неконтролирано високо кръвно налягане, трябва да се консултира с лекаря си, за да управлява състоянието си. Неконтролираното високо кръвно налягане може да доведе до множество усложнения, включително увреждане на артериите, мозъка, сърцето и бъбреците.

 

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре