Едва ли знаете, че вашето куче може и това

Те могат да усетят къде сте били.

Оставете кучето си само в къщата по цял ден и то ще може да използват носа си, за да разберат какво сте направили. Носовете на кучетата са изключително чувствителни. „Те не само могат да ни разпознаят само по миризмата, но също така могат да разберат дали сме болни, какво и кога за последно сме яли, и дори къде сме били през деня (от миризмата на нашите обувки и дрехи).“, казва istinskiistorii.com.

Те са умни, колкото двегодишно дете.

Няма начин вашето куче да ви е партньор на шах, но то вероятно може да надхитри вашето двугодишно дете. Според проучване от 2009 г., представено на годишната конференция на Американската психологическа асоциация в Торонто, изследователите открили, че кучетата могат да разберат около 165 думи, включително знаци, сигнали и жестове. Познавате ли малки деца с толкова голям речник?

Те могат да виждат в тъмното.

За разлика от хората си, кучетата имат способността да виждат в тъмното поради по-широките зеници и очите, които са снабдени със светлочувствителни клетки, наречени пръчки, които им помагат да виждат по-умело при слаба светлина. „Но тайното оръжие на кучето в способността му да вижда в тъмното е частта от кучещото око, наречена tapetum lucidum“, според АКС  . „Тапетумът действа като огледало в окото, отразява светлината, която влиза в нея, и дава на ретината още една възможност да регистрира светлината.“

Те могат да усетят чувствата ви.

Следващия път, когато си тъжен, погледни надолу. Скъпият ти приятел ли е до теб? Проучване доказва, че кучетата могат да усетят човешките емоции. Изследователите показаха на кучета редица човешки емоции – включително гняв, страх, щастие, тъга, изненада и отвращение – и каталогизираха техните реакции. За някои те наклониха главата си встрани. За други те проявяват признаци на повишена тревожност. Независимо от това, крайният резултат беше ясен: кучетата можеха да възприемат чувствата ви.

Те имат ярки сънища.

Мат Уилсън , невролог, който изучава паметта и обучението в Масачузетския технологичен институт, каза на PetMD, че кучета, също като хората, сънуват докато спят. Въпреки това, за разлика от човешкия сън, кучетата вероятно визуализират по-малко делични свръхестествени явления и по-ежедневни случки.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре