Вредни навици, които опасно състаряват мозъка ви

От разходката, която прескочихте тази сутрин, до хапването, което ще направите преди да си легнете, много ваши ежедневни навици могат да окажа голямо влияние върху здравето на мозъка ви и риска от развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Ето основните навици, които състаряват мозъка ви, споделят от istinskiistorii.com.

Не предприемате стъпки, за да спасите ума си

Няма как да заобикаляме факта, че нормалното стареене носи мозъчни промени, които забавят когнитивната функция. Някои части от мозъка се свиват, комуникацията между невроните може да намалее, притока на кръв в мозъка може да намалее и налягането може да се увеличи. Но някои ежедневни навици могат да ускорят стареенето на мозъка. Все пак вие можете да направите така, че да забавите тези процеси. Физическата активност, управлението на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, които включват високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, набавянето на достатъчно сън, са полезни и по други здравословни причини, а също така са полезни за мозъка. Допълнителни практики като поддържане на социална активност, лечение на депресия и избягване на прекомерна консумация на алкохол може също да са от голяма полза.

Не защитаваш слуха си

Загубата на слуха е свързана с деменцията. Възрастните хора със загуба на слуха са значително по-предразположени към развитие на деменция. Загубата на слуха може да доведе до социална изолация, което е признат рисков фактор за деменция. Оказва се , че хора с лека, умерена и тежка загуба на слуха показват двойно, тройно, дори петорно повишаване на риска от развитие на деменция с течение на годините.

Пиете твърде много

Що се отнася до мозъка ви, има голяма разлика между това да се насладите на чаша вино с вечерята и да пиете в събота вечер. Прекомерната употреба на алкохол в дългосрочен план може да има неблагоприятен ефект върху ученето и паметта.

Не се грижиш за сърцето си

Здравият разум казва, че здравето на сърцето е пряко свързано със здравето на мозъка. Ако сърцето ви е стресирано и напрегнато и мозъкът ви не получава правилния приток на кръв, той ще остарява по-бързо. Проучване от 2017 г. потвърждава тази връзка. Той установява, че хората на средна възраст със съдови рискови фактори – като хипертония или диабет – са по-предразположени да развият деменция с напредване на възрастта.

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре